Analysis of the Addition of Apple and Mango Flavorings on Functional Breadfruit Leaf Beverages

Rudi Wardana, Iqbal Erdiansyah

Abstrak


This study aims to 1. Understand how to make breadfruit leaves beverages with apple  and  mango flavoring  2.  Determine  whether  using  breadfruit  leaves  with  apple  and mango  flavorings  are favorable  to consumers.  This  study  uses  a  two-way  ANOVA  to determine  the  level  of  organoleptic  significance,  namely  the  hedonic  test  and  hedonic quality,  while  for  the  consumer  test,  researchers  used  the  Friedman  test  to  determine  the level  of  consumers  to  the  breadfruit  leaf  beverage  product  with  the  addition  of  flavor. Results of organoleptic tests are as follows; breadfruit leaves beverages with the addition of apple flavor by 5% has the highest yield for hedonic tests with an average value of 43.1 and for  mango  flavorings  the  highest  value  for  mango  flavoring  is  7%  with  a  value  of  43.4. After  conducting  a  consumer  test  using  the  Friedman  Test,  it  can  be  obtained  that  the breadfruit leaf beverage with the addition of mango flavoring by 7% has a high average of navigation level compared to the other 16.5.

Teks Lengkap:

PDF

Referensi


Abdassah M, Sri A. S, dan Jemmy H. 2009. Formulasi Ekstrak Daun Sukun

Maharani .2012. Analisis Kalium Dan Prosentase Daya Larut Calsium Oksalat Oleh KaliumDalam Air The Daun Sukun

Ramadhani, A. N. 2009. Uji Toksisitas Akut Ekstrak Etanol Daun Sukun Angkasa D. 2011. Pengembangan minuman fungsional sumber serat dan antikoksidan dari daun hantap

Setyaningsih, D., A. Apriyantono, dan M.P. Sari. 2010. Analisis Sensori untuk Industri Pangan dan Agro. Institut Pertanian. Bogor Press. Bogor.

Rizqi. M.M 2014 Formulasi Teh Daun Sukun

]6] Pamungkas A. 2014. Pengembangan Produk Minuman Jeli Ekstrak Daun Hantap

]7] Balitbangkes Kesehatan Kemenkes RI. 2010. Riset Kesehatan Dasar 2010. Jakarta

Palupi, M. R. 2015. Pembuatan Minuman Fungsional Liang The Daun Salam

Suryatno E dan Frenly W. 2009. Aktivitas Penangkap Radikal Bebas dari Ekstrak Daun Sukun


Refbacks

  • Saat ini tidak ada refbacks.