DIFFERENCE OF WEIGHT GAIN IN BABY MOTHER GIVEN BOILED OF PAPAYA FRUIT

Authors

  • Susilawati Susilawati
  • Nining Chusnul Chotimah

Abstract

Babies should be exclusively breastfed for the first 6 months. But the success of exclusive breastfeeding is low. Shown with coverage of exclusive breastfeeding in the Village  District  of Arjasa Biting  Jember  is by 30-40%,  whereas  the target coverage of exclusive breastfeeding in Indonesia is 80%. The reason is the lack of milk production.  Efforts are needed  to increase  milk production.  By providing water boiled papaya fruit in nursing mothers can improve milk production. This study aimed to determine differences in weight babies in the treatment group with the control group. The research method used in this research is the design of Quasi Experimental "Non-Equivalent Control Group Design". 

       Sampling technique using accidental sampling by respondents as many as 28 nursing mothers. Scale ratio data with independent t-test test gained an average weight gain of treatment and control group infants at 279,78 and 179,36. Analysis SPSS statistical test obtained t count  > t table  (3,86  > 2.160).  Thus  Ho is rejected,  meaning  that  there  are differences in weight babies in the treatment group with the control group. That is because the boiled papaya fruit contain saponins and alkaloids which can affect the production  of prolactin  and oxytocin.  With the significant  results expected health workers can provide information to breastfeeding mothers that water boiled papaya fruit can increase milk production.

 

Keywords: Boiled of Papaya fruit, Breast Milk  Production, Baby Weight


References

Akbar, M. dkk. (2013). Produksi Air Susu Induk dan Tingkat Mortalitas Anak Kelinci yang diberi Pakan Tambahan Tepung Daun Katuk (Sauropus Androgynus L. Merr)

Arini. (2012). Mengapa Seorang Ibu harus Menyusui. Yogjakarta: FlashBooks. Arisman.( 2010). Buku Ajar Ilmu Gizi- Gizi dalam Daur Kehidupan Edisi 2. Jakarta:

EGC

Beck, M.E.( 2000). Ilmu Gizi dan Diet Hubungan dengan Penyakit- Penyakit untuk

Perawat dan Dokter. Yogyakarta: Yayasan Essentia Medica

Bobak, M. Irene, et. al. (2005). Buku Ajar Keperawatan Maternitas. Edisi 4. Alih

Bahasa : Maria A, Wijayarini. Jakarta: EGC

Dinas Kesehatan Jawa Timur. (2013). Profil Kesehatan Provinsi Jawa Timur Tahun

Emfud Machfuddin, (2004). Patofisiologi Pembentukan Asi, Departemen Obstetri dan Ginekologi Fakultas Kedokteran Universitas Sriwijaya

Goodman & Gilman. (2001). Goodman & Gilman Dasar Farmakologi Terapi. Eds

Alih Bahasa : Hardman. J.G & Limbird, L.E, pp 240- 275. Jakarta: EGC

Gunawan, D. & Mulyani, S. (2010). Ilmu Obat Alam (Farmakognosi) Jilid 1. Jakarta: Penebar Swadaya

Harimukti, Indri. (2013). Kandungan Saponin dan Flafvonoid pada Daun Pepaya (Carica papaya L) Akibat Perebusan bersama Daun Singkong (Manihoi utilissima).

Herlina Widyoningrum dan Tini, (2011). Solusi Alternatif Kitab Taman obat

Nusantara. Yogyakarta : Medpress

Karisma, Y, Armaya A, Herri S. (2011). Efek Ekstrak Air Buah Pepaya (Carica papaya L) Muda terhadap Gambaran Histologi Kelenjar Mamma Mencit Laktasi. 160-165

Lingga, Lanny. (2010). Cerdas Memilih Sayuran. Jakarta : PT Agro Media Pustaka

Manuaba, I.B.G., I.A. Chandranita Manuaba, dan I.B.G. Fajar Manuaba. Pengantar

Kuliah Obstetri. Jakarta: Buku Kedokteran EGC, 2007

Meutia, A.A. & Kusnadi, J. Ekstraksi Antioksidan dari Buah Pepaya (Carica Papaya

L) dengan Menggunakan Metode Ultrasonic Bath (kajian Kematangan

Pepaya dan Proporsi Volume Pelarut: Bahan)

Murtiana, T, (2011). Pengaruh Konsumsi Daun Katuk dengan Peningkatan Produksi ASI pada Ibu Menyusui di Wilayah Puskesmas Sawah Lebar Kota Bengkulu Tahun 2011. Jurusan Kebidanan, Politeknik Kesehatan Bengkulu, Bengkulu.

Notoatmojo, Soekidjo. (2010). Metodologi Penelitian Kesehatan. Jakarta: Rineka

Cipta

Nursalam.( 2009). Konsep dan Penerapan Metodologi PenelitianIlmu Keperawatan.

Jakarta: Salemba Medika

Provera, W. & Rahmawati, E. (2010). Kapita Selekta ASI & Menyusui. Yogyakarta: Nuha Medika

Saefudin, Malik. (2011). Metodologi Penelitian Kesehatan Masyarakat. Jakarta: TIM Sarker, S.D. & Nahar, L. (2009). Kimia untuk Mahasiswa Farmasi Bahan Kimia

Organik, Alam dan Umum. Yogyakarta: Pustaka Pelajar

Setyaningsih, D. & Sediawan, W.B. (2004). Kesetimbangan Papain dalam Getah

Padat dan Air pada Ekstraksi Papain: Variasi kadar NaHSO3 dalam Air.

Sugiyono.( 2012). Statistika untuk Penelitian. Jakarta: IKAPI

Suradi & Kristina (Ed). (2004). Manajemen Laktasi Cetakan ke 2. Jakarta: Program

Manajemen Laktasi Perkumpulan Perinatologi Indonesia

Syaifuddin.( 2006). Anatomi Fisiologi untuk Mahasiswa Keperawatan. Jakarta: EGC Syamsudin. (2011). Buku Ajar Farmakologi Efek Samping Obat. Jakarta: Salemba

Medika

Wiji, R.N. (2013). ASI dan Panduan Ibu Menyusui. Yogyakarta: Nuha Medika

Published

2017-05-30