BISCUIT ORGANOLEPTIC TEST OF DRAGON FRUIT (HYLOCEREUS POLYRHIZUS) AND MORINGALEAVES FOR ANEMIA
Abstract
Anemia becomes an unsolved nutritional problem, the prevalence of anemia in adolescent girls increased continuously. Anemia in adolescents at 2018 reached 48.9%. The high prevalence of anemia is caused by: chronic blood loss, insufficient iron intake, inadequate absorption, consumed some drugs that inhibit iron absorption, increased need for iron. There have been many studies on processed food products and drinks made from fruits and vegetables, one of become a trend since 2009 is dragon fruit (hylocereus polyrhizus). In addition to dragon fruit, Moringa leaves one vegetable has a fairly complex nutritional content, one of is iron. Although there are many formulas of dragon fruit, but the study of fortification of dragon fruit with moringa leaves has never been done. The addition of moringa leaves extract will affect the aroma, taste, color, texture, so it is necessary to find the appropriate composition of dragon fruit skimmed addition and moringa leaves extract. So organoleptic testing will determine the acceptance of dragon fruit and moringa leaves fortification products. Organoleptic test using completely randomized design (CRD), with a total of 4 treatments. Data analyzed non- parametric using Kruskall Wallis and Mann Whitney tests with alpha 0.05. Results showed the fortification of 10% hylocereus polyrhizus and 5% Moringa leaves are the best and most preferred formula.References
Kementerian Riset Teknologi dan Pendidikan Tinggi, “Rencana Induk Riset Nasional Tahun 2017-2045,†Jakarta, 2017.
R. Kementrian Kesehatan, “Riset kesehatan dasar,†Jakarta, 2013.
K. K. Ri, “Pedoman Gizi Seimbang,†2018.
M. B. Arisman, Gizi dalam daur kehidupan. Jakarta: EGC, 2004.
R. I. Departemen Kesehatan, “Uji aktivitas antioksidan ekstrak ( Komoditas Buah Naga Di Kabupaten Jember,†Buah naga, trend produksi, prospek perkembangan, efisiensi Pemasar., vol. 3, no. 2, pp. 1–8, 2009.
E. I. Bamishaiye, F. F. Olayemi, E. F. Awagu, and O. M. Bamshaiye, “Proximate and Phytochemical Composition of Moringa oleifera Leaves at Three Stages of Maturation,†Sport. Exerc. Res., vol. 12, no. 1, pp. 233–237, Mar. 2011.
I. Kurniawati and M. Fitriyya, “Karakteristik Tepung Daun Kelor Dengan Metode Pengeringan Sinar Matahari,†vol. 1, pp. 238–243, 2018.
S. T. Soekarto, Penilaian organoleptik: untuk industri pangan dan hasil pertanian. Jakarta: Bhratara Karya Aksara, 1985.
M. M. Syahadah, “FORMULASI SOSIS HATI AYAM DAN WORTEL (
Rudianto, S. Aminuddin, and A. Sriah, “Studi Pembuatan Dan Analisis Zat Gizi Pada Produk Biskuit Moringa Oleifera Dengan Subtitusi Tepung Daun Kelor,†Universitas Hasanuddin, 2013.
F. G. Winarno and S. Koswara, Telur: komposisi, penanganan dan pengolahannya. Bogor: MBrio Press,2002.
F. . Winarno, Kimia Pangan dan Gizi. Yogyakarta: Universitas Gadjah Mada, 2004.
W. P. Rahayu, Petunjuk Penilaian Organoleptik. Bogor: Fakultas Teknologi Pertanian IPB, 1998.