Pengaruh Level Penggunaan Jamur Mikoriza Terhadap Komposisi Nutrisi Hijauan Sorgum Sebagai Pakan

Authors

  • Alfonsius Minu Mali

DOI:

https://doi.org/10.25047/jii.v17i3.558

Abstract

The study aimed to evaluate the nutrient composition of sorghum forage with the addition of vesicular-arbuscular mycorrhizal fungi (VAM) was conducted for 5 months  from June to November 2016. Sorghum is grown in polybags and placed on the forage land of the State Agricultural Polytechnic of Kupang. This study was conducted using a completely randomized design with 4 treatments and 5 replications, The treatment were: without mycorrhizal fungi (S0), mycorrhizal fungi 5 gram/polybag (S5), mycorrhizal fungus 10 gram/polybag (S10) and mycorrhizal fungus 15 gram/polybag. The measured variables were dry matter (DM) content, ash content, crude protein (CP) content, ether extract (EE) content, crude fiber (CF) content  and nitrogen free ekstract (NFE) content. The data were analyzed by analysis of variance and followed by Duncan's multiple-range test. The results showed that the level of mycorrhizal fungi use only significant (P<0.05) to the ether extract (EE) content, crude fiber (CF) content  and nitrogen free ekstract (NFE) content, while the content of dry matter (DM), ash content and crude protein (CP) content No significant effect (P> 0.05). The Average dry matter content 16,27%; ash content of 11.03%; crude protein content of 10.12%; ether extract content 2.94%; crude fiber content 22.61% and NFE content 53.30%.

 

Keywords : sorghum forage, vesicular-arbuscular mycorrhizal (VAM) level, nutrient composition.

Downloads

Download data is not yet available.

References

AOAC. 2005. Official Methods of Analysis of the Association of Official Analytical Chemists. Published by the Association of Official Analytical Chemists. Maryland.

Balabanli, C., S Albayrak and O. Yuksel. 2010. Effects of nitrogen, phosphorus and potassium fertilization on the quality and yield of native rangeland. Turkish Journal of Field Crops, 15(2):164 -168.

Gardner, F. P., R. B. Pearce dan R. L. Mitchell. 2008. Fisiologi Tanaman Budidaya. Terjemahan. UI Press. Jakarta.

Gomez, K.A. dan A.A. Gomez. 2010. Prosedur Statistik untuk Penelitian Pertanian. Terjemahan Edisi Kedua. UI Press. Jakarta.

Koten, B.B., R.D. Soetrisno., N. Ngadiyono dan B. Soewignyo. 2012a. Perubahan Nilai Nutrien Tanaman Sorgum (Sorghum bicolor (L.) Moench) Varietas Lokal Rote Sebagai Hijauan Pakan Ruminansia Pada Berbagai Umur Panen dan Dosis Pupuk Urea. Pastura Vol. 3 No. 2 : 55-60

Koten, B.B., R.D. Soetrisno., N. Ngadiyono dan B. Soewignyo. 2012b. Produksi Tanaman Sorgum (Sorghum bicolor (L.) Moench) Varietas Lokal Rote Sebagai Hijauan Pakan Ruminansia Pada Berbagai Umur Panen dan Dosis Pupuk Urea Yang Berbeda. Buletin Peternakan Vol. 36 (3): 150-155.

Koten, B.B. 2013. Tumpangsari Legum Arbila (Phaseolus lunatus. L.) Berinokulum Rizobium Dengan Sorgum (Sorghum bicolor (L) moench) Dalam Upaya Produktivitas Hijauan Pakan Ruminansia. Disertasi. Program Pascasarjana Universitas Gadjah Mada. Yogyakarta.

Lukiwati, D.R. 2013. Peningkatan Produksi dan Nilai Nutrisi Hijauan Pakan Dengan Pemupukan Fosfat dan Inokulasi Mikoriza. Lokakarya Nasional potensi dan Peluang pengembangan Usaha Agribisnis Kelinci. hlm. 162-167

Mbeong, Y.S.N. 2016. Pengaruh Level Penggunaan Jamur Mikoriza Terhadap Produksi Hijauan dan Kadar Fosfor Hijauan Sorgum (Sorghum bicolor (L.) Moench). Skripsi. Program Studi Teknologi Pakan Ternak Jurusan Peternakan Politeknik Pertanian Negeri Kupang.

Nugroho, L.H., M.S. Purnomo dan I. Sumardi. 2010. Struktur dan Perkembangan Tumbuhan. Penebar Swadaya. Jakarta.

Nurbaity, A. 2000. Kandungan Logam Berat Cu, Serapan NPK serta Berat Kering Tanaman Padi Gogo (Oryza Sativa L.) pada Tailing PT. Freeport Timika Akibat Aplikasi Mikoriza Vesikular Arbuskular Dan Biostimulan. Thesis program magister. Universitas Padjadjaran. Bandung.

Sirappa, M.P. 2003. Prospek Pengembangan Sorgum di Indonesia Sebagai Komoditas Alternatif untuk Pangan, Pakan, dan Industri. Balai Pengkajian Teknologi Pertanian Sulawesi Selatan. Makassar. Jurnal Litbang Pertanian. 22(4).

Soejono, M. 1991. Petunjuk Laboratorium: Analisis dan Evaluasi Pakan. Pusat Antar Universitas Boiteknologi. Universitas Gadjah Mada. Yogyakarta.

Sutanto, R. 2005. Dasar-Dasar Ilmu Tanah Konsep dan Kenyataan. Penerbit Kanisius. Yogyakarta.

Yoku, O. 2010. Produksi Hijauan dan Nilai Nutrisi Wafer Rumput Sudan (Sorgum Sudaneses) Sebagai Bahan Pakan Ternak Ruminansia. Disertasi. Program Pascasarjana Universitas Gadjah Mada. Yogyakarta.

Downloads

Published

2018-03-13

How to Cite

Mali, A. M. (2018). Pengaruh Level Penggunaan Jamur Mikoriza Terhadap Komposisi Nutrisi Hijauan Sorgum Sebagai Pakan. Jurnal Ilmiah Inovasi, 17(3). https://doi.org/10.25047/jii.v17i3.558

Issue

Section

Article