Rancang Bangun Mesin Distilasi Minyak Atsiri dengan Sistem Pendingin Kontinu sebagai Sarana Praktikum dan Produksi Essential Oil di Laboratorium Rekayasa Pangan
DOI:
https://doi.org/10.25047/plp.v4i1.5676Keywords:
Distilasi, Kukus, Minyak AtsiriAbstract
An essential oil distillator consists of a distillation kettle, condenser, cooling water tank, and separating funnel. The design of this tool aims to create an essential oil distillation machine that can be used as a learning tool in practicums, research and community service. The research method used is research and development consisting of design, manufacture, testing of tool performance and testing of essential oil quality. The essential oil distillation procedure in this study is the steam method. The materials used are eucalyptus leaves and twigs, citronella leaves, and kaffir lime leaves and twigs. The performance testing of the tool carried out consists of distillation rate, essential oil yield, distillation process temperature, physical properties of materials, fuel consumption, cooling water performance, and fuel consumption efficiency. Testing of the quality of the essential oil produced consists of odor, color, refractive index, specific gravity, and substance content tests through GCMS tests. This tool was successfully made and produced eucalyptus, citronella, and kaffir lime essential oils. The yield of essential oil of citronella leaves was 0.208%, eucalyptus leaves 0.37%, and kaffir lime leaves 0.575%. Meanwhile, the test results for the specific gravity of essential oil of citronella leaves were 0.8712, eucalyptus leaves 0.9130, and kaffir lime leaves 0.8528. The test results for the refractive index of essential oil of citronella leaves were 1.475, eucalyptus leaves 1.489, and kaffir lime leaves 1.448. The distillation rate of essential oils produced was 0.00249 kg/hour (eucalyptus leaves), 0.00272 kg/hour (lemongrass leaves), and 0.00828 kg/hour (kaffir lime leaves). The average energy efficiency of the distillation equipment produced was 48.79%.
Downloads
References
[1] Badan Pusat Statistik (BPS). (2024). Kabupaten Jember dalam Angka 2024. Katalog 1102001.3509. BPS Jember, Jember.
[2] Badan Standardisasi Nasional. (2014). Sni 8028-1:2014. Sni 8028-1:2014, 1–62
[3] Badan Standardisasi Nasional. (2019). SNI Minyak atsiri seraiwangi , tipe Jawa.
[4] Gunawan, W. (2009). Kualitas Dan Nilai Minyak Atsiri , Implikasi. Kualitas Dan Nilai Minyak Atsiri, Implikasi Pada Pengembangan Turunannya, 21(38), 1–11.
[5] Herviona Ikhwanudin, A., Oktanuriawan, J., Rekayasa Pangan, T., Pertanian, T., & Negeri Jember, P. (2024). Rancang Bangun Dan Uji Kinerja Data Logger Suhu Berbasis Mikrokontroller Arduino Uno Sebagai Sarana Praktikum Di Laboratorium Rekayasa Pangan. Journal of Food Industrial Technology, 1(1), 1–8. https://doi.org/10.25047/jofit.v1i1.4613
[6] Ikhwanudin, A. H. (2024). Modifikasi sistem pendingin dan filtrasi mesin distilator sederhana untuk meningkatkan kualitas dan kuantitas akuades di laboratorium rekayasa pangan. 1(1), 9–18.
[7] Ikhwanudin, A. H., Narendro, M. P., & Widadi, N. (2020). Rancang Bangun Alat Destilasi Sederhana Untuk Memenuhi Kebutuhan Akuades Di Laboratorium Teknologi Rekayasa Pangan. Pengabdian Masyarakat: Poljie Proceedings Series, 4(1), 284–290. https://proceedings.polije.ac.id/index.php/ppm/article/view/79
[8] Ikhwanudin, A. H., Narendro, M. P., & Widadi, N. (2022). Optimalisasi Kondensor dan Otomasi Kontrol Mesin Distilator Sederhana Laboratorium Teknologi Rekayasa Pangan. Jurnal Pengembangan Potensi Laboratorium, 1(1), 1–13. https://doi.org/10.25047/plp.v1i1.2984
[9] Ikhwanudin, A. H., Narendro, M. P., & Widadi, N. (2023). Rancang Bangun Model Kit Mikrokontroller Berbasis Arduino UNO untuk Praktikum Otomasi dan Pengendalian Automatik di Laboratorium Teknologi Rekayasa Pangan. Jurnal Pengembangan Potensi Laboratorium, 2(1), 1–11. https://doi.org/10.25047/plp.v2i1.3630
[10] SNI. (2006). Minyak kayu putih. Badan Standar Nasional ICS 71.100.60, 1–12. http://sispk.bsn.go.id/SNI/DetailSNI/7179
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2025 Angga Herviona Ikhwanudin, Nurul Widadi, Guntoro, Ahmad Zainal Abidin, Jefry Oktanuriawan

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Semua orang diperbolehkan:
- Berbagi — menyalin dan menyebarluaskan kembali materi ini dalam bentuk atau format apapun.
- Adaptasi — menggubah, mengubah, dan membuat turunan dari materi ini untuk kepentingan apapun, termasuk kepentingan komersial.
Berdasarkan ketentuan berikut:
- Attribution — Anda harus mencantumkan nama yang sesuai, mencantumkan tautan terhadap lisensi, dan menyatakan bahwa telah ada perubahan yang dilakukan. Anda dapat melakukan hal ini dengan cara yang sesuai, namun tidak mengisyaratkan bahwa pemberi lisensi mendukung Anda atau penggunaan Anda.
- Tidak ada pembatasan tambahan — Anda tidak dapat menggunakan ketentuan hukum atau sarana kontrol teknologi yang secara hukum membatasi orang lain untuk melakukan hal-hal yang diizinkan lisensi ini.